Популярні публікації

понеділок, 13 грудня 2010 р.

Для рівненських медиків епідемія туберкульозу - дрібниця!

Батьки 3-річного хлопчика отримали з дитячого садочка виписку за результатами проби Манту дитини, з якою медсестра порадила їм звернутися у тубдиспансер. 
 - Особисто я боюся зайвий раз наражати свою дитину на небезпеку підхопити хворобу, будь-яку, - розповідає мама дитини, - тому спочатку вирішила проконсультуватися з фтизіатром у міській лікарні. Там він приймає лише один раз на місяць. Дотелефонуватися у реєстратуру поліклініки за числом один виявилося неможливим. Півгодини набирала номер - постійно зайнято, - нарікає мама.
 - У нас працює єдиний стаціонарний номер у реєстратуру, - пояснив таку ситуацію заступник головного лікаря по поліклінічній роботі міської дитячої поліклініки за числом один Василь Немеш, - тому так важко дотелефонуватися.
  
Однак після розмови з паном Немешем лінія відразу звільнилася. Там повідомили, що фтизіатр приймає з дев'ятої ранку до другої. 
 - Коли ми зайшли у кабінет близько 10 хвилини по одинадцятій, лікаря на місці не було, - розповідає мама хлопчика. - В реєстратурі сказали, що її викликали по справах у район. 

Варто зауважити, що у штаті поліклініки власного лікаря-фтизіатра немає. Свого фтизіатра обласний протитуберкульозний диспансер направляє один раз на місяць до міської поліклініки і ці години лікарю не оплачуються. 
Фтизіолог Ірина Качкаленко, яка повинна була приймати дітей у поліклініці, свою відсутність після одинадцятої години пояснила відсутністю робочого місця.
 - Старша медсестра поліклініки Надія Лось поставила мене до відома, що у зв'язку з ремонтними роботами, які проводяться у поліклініці, я повинна звільнити кабінет кардіологу. Де працювати після одинадцятої - мені так і не сказали.
 - За таких обставин пані Ірина повинна була звернутися до мене або до головного лікаря поліклініки, - зауважив Василь Немеш. - Чому вона цього не зробила, я не знаю.
Відповідь на інше запитання, чому старша медстестра поліклініки дає вказівки персоналу поза межами своїх повноважень, заступник головного лікаря не дав. На це ж запитання сама пані Лось лише кинула слухавку, хоча перед тим встигла наголосити, що графік роботи існує тільки для штатних працівників закладу, а фтизіолога у ньому взагалі немає. Загалом ситуацію, що виникла, заступник головного лікаря міської дитячої поліклініки за числом один Василь Не менш прокоментував "як дрібницю, через яку не варто його тероризувати".
"Дрібницею" відсутність на роботі дитячого фтизіатра, заступник начальника управління охорони здоров‘я Рівненського міськвиконкому Вікторія Покоєвчук не вважає, як і дії старшої медсестри закладу та  неспроможність керівництва організувати роботу у поліклініці.
 - Міське управління охорони здоров'я направило у поліклініку за числом один телефонограму з проханням владнати графік роботи закладу, - констатує пані Вікторія. - Разом з тим, у ситуації, що склалася, кожен з керівників закладів повинен розібратися зі своїми підлеглими.
Чи можна вважати "дрібницею" будь-які питання, пов'язані зі станом та поширенням цієї невиліковної хвороби в країні нехай вирішує кожен особисто. До вашої уваги оперативні статистичні дані, оприлюднені на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України про захворюваність на туберкульоз за І півріччя 2010 року    
                                     Рейтинг областей нашої країни за захворюваністю на активний туберкульоз серед населення за І півріччя 2010 року (показник на 100 тисяч населення).

1 Херсонська 53,3                                
2 Дніпропетровська 50,0  
3 Кіровоградська 48,1
4 Миколаївська 45,4
5 Житомирська 44,3
6 Луганська 42,7
7 Донецька 42,0
8 АР Крим 40,7
9 Одеська 37,1
10 Чернігівська 34,2
11 Вінницька 33,1
12 Івано-Франківська 32,5
13 Волинська 31,8
14 Львівська 31,8
15 Київська 31,6
16 м. Севастополь 30,9
17 Запорізька 30,7
18 Черкаська 30,4
19 Харківська 30,0
20 Закарпатська 29,0
21 Тернопільська 27,8
22 Рівненська 27,5
23 Хмельницька 27,1
24 Полтавська 27,0
25 Чернівецька 26,2
26 Сумська 22,0
27 м. Київ 17,1
Україна 35,0



Немає коментарів:

Дописати коментар